Grondwaterstandindicator 11-07-2018

Info

datum rapport: 12-07-2018
referentiedatum: 11-07-2018
aantal meetplaatsen gebruikt: 154

  • Wil je meer informatie over hoe de grondwaterstandindicator, de kaarten en figuren op deze pagina zijn opgesteld? Neem dan zeker een kijkje op de pagina 'Opbouw grondwaterstandindicator' en naar de algemene pagina van de grondwaterstandindicator
  • Wil je de grafieken en cijfers van de meest actuele indicator meteen op kaart bekijken in de DOV-verkenner? Neem dan een kijkje op de kaartlaag 'Grondwaterstandindicator freatisch grondwater voor de tijd van het jaar (meest actueel)'. 
  • Wil je de rapporten van de afgelopen maanden en jaren bekijken, dat kan bij de 'Historische grondwaterstandindicator'. 

Relatieve vergelijking: wat is de toestand voor de tijd van het jaar?

Op 11 juli was de toestand voor de tijd van het jaar laag tot zeer laag (elk 40 % van de locaties).

samenvatting_filters_2017-06-11 tot 2018-07-11_relative.png

 

 

Figuur 1: Relatieve toestand van de grondwaterstand: % van de meetplaatsen met een zeer lage, lage, normale, hoge of zeer hoge grondwaterstand

Absolute vergelijking: staat het grondwater historisch hoog of laag?

De dalende trend is blijven aanhouden, waardoor het grondwater op de helft van de locaties historisch zeer laag staat (vergeleken met de voorbije 30 jaar). Het peil is normaal op ongeveer 15 % van de locaties en op 35 % staat het laag.

samenvatting_filters_2017-06-11 tot 2018-07-11_absolute.png

Figuur 2: Absolute toestand van de grondwaterstand: % van de meetplaatsen met een historisch zeer lage, lage, normale, hoge of zeer hoge grondwaterstand

Is het grondwater gestegen of gedaald ?

In gans Vlaanderen zijn er locaties met zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar, maar in de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen zijn er relatief minder problemen. Daar zijn de grondwaterstanden eerder laag en normaal voor de tijd van het jaar.

current_status_map.png

Figuur 3: Grondwaterstandsveranderingen en relatieve situering van de grondwaterstand op de referentiedatum van dit rapport

Worden er volgende maand zeer hoge of zeer lage grondwaterstanden verwacht?

Bij aanhoudend droog weer verwachten we volgende maand op 60 % van de locaties, zowel historisch als voor de tijd van het jaar, zeer lage grondwaterstanden, bij normaal weer zakt dit percentage tot 38 % van de locaties.

predict_map_P10.png

Figuur 4: Overzichtskaart: locaties waar volgende maand zeer lage (< P10) grondwaterstanden worden verwacht

Conclusie

Het grondwater blijft over het algemeen dalen, momenteel zijn ongeveer de helft van de locaties in Vlaanderen historisch zeer laag. Voor de tijd van het jaar zijn 40 % van de peilen zeer laag. De zeer lage grondwaterstanden komen verspreid over heel Vlaanderen voor, maar in mindere mate in de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen. Bij aanhoudend droog weer stijgt het aantal zeer lage grondwaterstanden tot 60 % van de locaties.